16.januar.2021

Hydraulikerstillingen

fb

 
Efter lang tids venten blev vi endelig inviteret til et møde i stillingudvalget
shutterstock_68568742
Hydraulikerstillingen:
Efter lang tids venten blev vi endelig inviteret til et møde i stillingudvalget for at få vurderet vores krav, men det gik desværre ikke som vi havde håbet på. Forklaring følger her.

Stillingsudvalget har ikke har mandat til at flytte på lønindplaceringen for en stillingsgruppe, som allerede er fastsat i tarifaftalen, dette kan kun gøres ved et hovedopgør.  Så hvis vi skulle få noget til her, måtte vi forsøge at overbevise udvalget om, at kravene til kvalifikationer for Hydraulikere i MDN, ligger så langt over hvad der normalt kræves for stillingen, at det kvalifiserer for en helt ny stillingsbetegnelse i en højere løngruppe.

En enkelt anden klubb har tidligere forsøgt det samme, ved at kalde de mest erfarne af deres Hydraulikere for Senior Hydraulikere, men stillingsudvalget besluttede den gang at også deres Senior Hydraulikere skulle placeres i løngruppe B.  

Dette var jo ikke specielt godt for vores sag, men vi fremlagde uanset alle vores bedste argumenter (som i forvejen var indsendt og vel dokumenteret) i et forsøg på at overbevise udvalget, om at det som Hydraulikerne i MDN gør, ligger på et så langt højere niveau, end det der normalt forventes af en Hydrauliker med fagcertifikat, at de ikke bør betragtes som vanlige Hydraulikere, men i stedet burde tilhøre en helt ny og højere lønnet stilling.

Vi lagde naturligvis stor vægt på vores stærkeste argumenter, som den teknologiske udvikling på de nye rigge, det ligeværdige samarbejde med teknisk personale i højere løngruppe (og uretfærdigheden deraf), det faktum at Hydraulikerne står alene ombord med deres special kompetance som ikke er en del af den vanlige Hydrauliker uddannelse, arbejdet med sikkerhedsrelateret udstyr og deraf det store ansvar som der ligger i stillingen. Her henviste vi til alt det specialiserede offshore udstyr for rørhåndtering på boredækket, personløfte udstyr, kraner, livbåde og avangerede Bop systemer hvor fejl kan forårsage fatale følger, og hvor Hydraulikerne står for både reparation og test. Alt dette og meget mere, blev fremlagt under mødet.

Udvalgtet var uanset ikke enige og dette blev taget til referat:
Utvalget viste til sitt mandat og at det ikke kan ta stilling til lønnsplassering av allerede tarifferte stillinger. Dersom arbeidstakersiden mener at hydraulikkerstillinger i Maersk er tillagt arbeidsoppgaver utover det som vanlig tilhører hydraulikkerstillingen/at stillingen i realiteten er en ny stilling, må dette eventuelt dokumenteres.

Vedtak: Stillingen som hydraulikker i Maersk lønnes i lønnsgruppe B.

Under mødet blev der også henvist til at Hydraulikerne allerede er i en højere løngruppe end Mekanikerne i løngruppe C, og at de er indplaceret sammen med eksempeltvis Maskinrumsansvarlige i løngruppe B, og at der i øvrigt ikke tages hensyn til at MDN har oprettet egne og nye typer af stillinger i teknisk afdeling, som er indplaceret i højere løngrupper. 

Bedriften fandt heller ikke grundlag for at oprette en ny type stilling for Hydraulikerne i MDN.   Vi udbad os derfor en skriftlig begrundelse, som vi nu har modtaget. 

Læs hele svaret fra bedriften her:
Dette er en sak som har vært diskutert mellom bedriften og MAF over lenger tid. MAF valgte å ta saken videre til Stillingsutvalget etter ikke å få medhold fra bedriften i interne samtaler. Det ble fra MAF sin side hevdet at Hydrauliker stilling skal flyttes opp i lønnsgruppe basert på hva en anser som økt ansvar og utvidede krav til kvalivfikasjoner og kompetanse, på grunn av mer avansert utstyr ombord på riggene.

Bedriften mener at endringer av lønnsgruppe for stillinger som allerede er etablert i Overenskomsten hører til i sentrale oppgjør og ikke kan eller skal endres lokalt. Slik vi ser det så ble ansvarsområdet først og fremst endret når en endret stillingen fra Boredekksmekaniker (lønngruppe D) til Hydrauliker, og ble flyttet fra bore avdeling til teknisk avdeling. Vi mener videre at utstyr utvikles i takt med tiden i enhver industri generelt, og at det i seg selv ikke gir grunnlag for annen lønnsinnplassering i MDN spesielt. Det samme gjelder også for andre bedrifter på samme tariff.

Formelle kvalifikasjonskrav når det gjelder utdannelse er ikke endret, men oppgradering av kompetanser blir arrangert av bedriften basert på nytt utstyr. Det ansees ikke å være grunnlag for endret lønnsinnplassering i tariffen, da dette også ses å være noe som er av generell art for de aller fleste stillinger.

Slik bedriften ser dette så er der ikke noe grunn til å gjøre endringer mht innplasering av stillingen, noe også Stillingsutvalget konkluderte med.

Bedriften anser heller ikke at der er noe grunnlag for Kompetansetillegg etter Overnskomstens 4.2.3. Dette er definert som et tillegg ved ekstra kompetanse utover hva stillingen faktisk krever, og som argumentert ovenfor ser vi ikke at det er satt ekstra krav til denne stilling eller enkeltpersoner som innehar stillingen.

Hvad bedriften skriver i deres svar kommer naturligvis ikke bag på os, da vi flere gange har forsøgt at løse sagen ved lokale samtaler, men vi ønskede et officielt svar for at kunne dokumentere hvad vi er oppe imod.

Ellers mener både bedriften og Stillingsudvalget at sagen hører til ved hovedforhandlingerne, men vi alle ved jo godt hvor vanskelig en sag det er, når vi skal overbevise et flertal blandt de andre klubber om vigtigheden af at rykke netop Hydraulikerne op i løngruppe, når alle andre klubber fortsat har deres Mekanikere i løngruppe C, og dermed har helt andre ønsker om hvem der bør rykkes op i løn.

Det er bare anderledes hos MDN, hvor nye typer af stillinger i teknisk afdeling har ført til højere indplaceringer i lønn. Det er selvfølgelig godt for dem i de stillinger som er blevet ændret og er sat i højere løngruppe, men det forårsager samtidig en vældig stor utilfredshed for specielt Hydraulikerne, som dermed er indplaceret lavere end de stillinger som de normalt ellers sammenlignes med.  

Sagen er ikke afsluttet med dette, men hvis vi skal tilbage til stillingsudvalget, så må der først oprettes en helt ny type stilling for Hydraulikere, hvilket bedriften ikke finder grundlag for, og hvis de skal overbevises, så må der tydeligvis langt stærkere og helt andre argumenter på bordet. 

Det er også vigtigt at nævne, at selv hvis vi rent lokalt skulle blive enige om en ny type Hydrauliker stilling, så vil stillingsudvalget uanset kunne bestemme at denne nye stilling skal blive i løngruppe B, akkurat som det skete for en anden klub som oprettede en Senior Hydrauliker stilling. 

Dette her et bare ikke så ligetil som nogen måske forestiller sig.  Styret i MAF har i mange år været ret så enige om at prioritere denne sag højt, og vi i gør alt hvad vi kan med de muligheder vi har. Dette var endnu et ærgerligt bump på vejen, og tydeligvis desværre nok ikke det sidste.


 
Maersk-Inspirer-Repsol-1-1024x673
12.mars.2024

Info 12.mars

Inspirer
Les mer
Info 12.mars
Maersk-Inspirer-Repsol-1-1024x673
06.mars.2024

NAF info 6.mars

Litt info omkring Inspirer
Les mer
NAF info 6.mars
Helikopter
01.mars.2024

1.mars 24

Helikopter ulykken utenfor Sotra
Les mer
1.mars 24
IMG_2965
22.februar.2024

Info februar 2024

En info om kontraktssituasjonen, internasjonalt ansatte, helseforsikring, førstehjelpslag offshore, rigg sikkerhetsmøte Invincible og lærlinger.
Les mer
Info februar 2024
Helikopter
14.februar.2024

Helikopter situasjonen Inspirer

Vi har fått flere henvendelser fra fortvilte medlemmer på Inspirer som er veldig frustrerte over helikopter situasjonen.
Les mer
Helikopter situasjonen Inspirer
shutterstock_133455608
04.februar.2024

Det nye NAF-styret 2024

Frode Larsen fortsetter som leder, Jørn B Hansen, Frode Sell og Odd Richard Kollstad er nestledere. Bår Inge Pedersen fortsetter som foreningssekretær.
Les mer
Det nye NAF-styret 2024
}, []);